Tämän artikkelin on kirjoittanut Lasse Rouhiainen, kansainvälinen video- ja digimarkkinoinnin asiantuntija. Lasse on alunperin kotoisin Espoosta, asuu Alicantessa ja tekee yhteistyötä AlicanTECin kanssa.

Perinteisesti suomalaiset ovat pitäneet Alicantea aurinkolomakohteena, mutta vähän on kerrottu sen teknologiayritysten kasvavasta ekosysteemistä. Tämä johtuu osittain siitä, että Pohjoismaissa Alicantea ja Valensiaa  mainostetaan pääasiassa hyvällä säällä ja puhtailla rannoilla.

Kuitenkin viime vuosina useammat suomalaiset yritykset ovat harkinneet Alicantea mahdolliseksi sijaintipaikaksi toimistoilleen. Tässä artikkelissa kerrotaan syitä tähän ja jaan omia mielipiteitäni siitä, mitä Alicante voi tarjota suomalaisille yrityksille. Olen alun perin Suomesta kotoisin ja asunut Alicantessa 15 vuotta, joten minulla on erityinen syy kirjoittaa tämä artikkeli.

Kun saavuin vuonna 2003, Alicantessa minua kiehtoi kulttuuri ja maisemat, ravintolat ja kahvilat sekä kävelypaikat, mutta ennen kaikkea kaunis espanjalainen kaupunki, joka ei ole vielä täynnä turisteja ja paikallinen kulttuuri, mikä elää vahvasti. Tykkään myös rantakaupungin ihmisten ystävällisyyttä ja vastaanottavaisuutta, jotka helpottavat paikallisten kanssa ystävystymistä.

Suomalaiset yritykset tekevät jo liiketoimintaa Alicantessa.

Espanjassa on jo merkittävä määrä suomalaisia yrityksiä, mutta suurin osa toimistoista on Madridissa tai Barcelonassa, sekä joitakin Costa del Solissa ja muutama Torreviejassa. Kuitenkin useimmat yritykset ovat huomanneet Alicanten edut ja harkinneet perustavansa toimistonsa sinne.

Alla on lista suomalaisista yrityksistä, jotka ovat avanneet toimistonsa Alicanteen ja aloittaneet työnsä siellä:

–          Fun Academy: Tämä suomalainen yritys tekee opetuspelejä, joilla on kansainvälinen näkyvyys yli 8 maassa, yksi ensimmäisistä suomalaisista yrityksistä Alicantessa.

–          Tikis: Vaikka tällä johtavalla fitness-videoyrityksellä ei ole virallista toimistoa Alicantessa, yksi sen perustajista, Toni Pesonen, viettää osan talvesta työskennellen täällä nauttien kaupungin miellyttävästä säästä ja kauniista rannoista. Tikis on hyvä esimerkki digitaalisesta yrityksestä, sillä kaikki yrityksen tuotteet ovat digitaalisia. Sen työntekijät voivat työskennellä etänä mistä vain haluavat. Talvella sen perustajat valitsevat Alicanten.

“Pidän Alicanten valoisuudesta päivisin ja voin keskittyä paremmin talvikuukausina. Ruoka on halvempaa ja voin ostaa laadukkaita paikallisia tuotteita ylläpitäen terveellistä elämäntyyliäni. On myös fantastista mennä ulos ja urheilla talvella. Internet-yhteydet ovat nopeita ja minulla on mahdollisuus jakaa ideoita ja kokemuksia muiden internet-yrittäjien kanssa,” kertoo Pesonen

fundadores-de-tikis

Tikis-yrityksen perustajat Toni Pesonen ja Evgeni Suokas tämän artikkelin kirjoittajan kanssa

 

–          EdVisto: Joni AlWindi on toimitusjohtaja EdVisto-yritykselle, joka yhdistää tarinankerrontaa videoihin opetusmenetelmänä. Hän on myös vieraillut Alicantessa useaan kertaan. Hän korostaa kaupungin digitaalisen talouden ekosysteemiä ja kauneutta.

“Olen yllättynyt Alicanten suuresta digitaalisen talouden tietämyksestä ja luulen, että se on aivan tuntematon monelle suomalaiselle yritykselle. Olen esimerkiksi  käynyt monessa blockchain-konferenssissa täällä, joita Helsingissä ei ole ollut. Lisäksi perheeni rakastaa sataman aluetta, pääkatua, hienoja näkymiä ja tietenkin puhtaita, hiljaisia rantoja,” AlWindi sanoo.

Joni Alwindi, CEO de Edvisto

EdViston toimitusjohtaja Joni AlWindi.

 

Syitä, miksi Alicante tarjoaa mahtavia etuja suomalaisille yrityksille.

Olen samaa mieltä muiden suomalaisten kanssa siitä, mikä tekee Alicantesta mahtavan paikan suomalaisille yrityksille. Kuitenkin syitä on vielä muitakin, joita haluan korostaa:

–          Edullinen elintaso: Numbeon tilastojen mukaan kuluttajahinnat ovat 51% korkeammat Helsingissa kuin Alicantessa ja vuokrahinnat ovat 130% kalliimpia. Alta löytyvästä taulukosta nähdään hintavertailua Helsingin ja Alicanten välillä.

cost-of-prices-Helsinki-Alicante

Helsingin ja Alicanten välinen hintavertailu.

 

On tärkeää huomata, että palkat Helsingissä ovat korkeampia. Tällaiset tilastot voivat olla kiinnostavia yrittäjille, jotka miettivät toimiston perustamista.

–          Kasvava digitaalinen ekosysteemi: 10 vuotta sitten, kun aloitin digitaalisen markkinoinnin YouTuben kautta, luulin olevani ainoa tällä alalla Alicantessa. Tänään tilanne on aivan eri. Alicanten digitaalinen ekosysteemi kasvaa vauhdikkaasti menestyneiden teknologiayritysten määrän kasvamisen takia (https://alicantec.com/en/).

BAES Blockchain Lab, blockchainiin ja sen sovelluskohteisiin liittyvä tutkimusryhmä, joka perustettiin Alicanten yliopistossa ja johon olen päässyt osallistumaan, on hyvä esimerkki siitä, kuinka viimeisimpiä trendejä teknologiassa työstetään Alicantessa.

Distrito Digital (Digital District) on toinen mahtava Alicanteen tullut projekti. Toimitusjohtajansa Antonio Rodesin mukaan on mahdollista, että 2019 mennessä kaupungissa on 120 startup- ja 40 mikroyritystä liittyen pelaamiseen ja e-urheiluun. Tämä tuo Alicanten uudelle kansainvälisen tunnistuksen tasolle teknologian keskiönä.

–          Maailmanluokan teknologia-asiantuntijat:  Niin kuin mainitsin aikaisemmin,  Alicante tunnetaan enemmän aurinko- ja rantaturismistaan kuin huomattavista teknologiataidoistaan. Kuitenkin  Alicante on monen maailmanluokan johtavan teknologia-asiantuntijan koti. Tämä tieto on tuonut paljon huomiota julkisuuteen auttamaan muuttamaan Alicanten imagoa  AlicanTECin (yhdistys, jonka tehtävä on mainostaa Alicanten kasvavaa digitaalista taloutta) avulla. Alla on muutamia esimerkkejä Alicanten menestystarinoista, jotka ovat tulleet tunnetuiksi viime vuosien aikana AlicanTECin avulla.

o   Nuria Oliver: Tri Oliver on tunnettu työstään ihmisen käyttäytymisen tietokonemalleista ja yhteiskunnan hyvinvoinnin suuren datan tilastoista sekä Euroopan Tekoäly-yhdistyksen perustajajäsenenä ja 40 patentin keksijänä. Hän on myös yksi Espanjan hallituksen määräämiä tekoäly raportin kirjoittajia. Nykyään hän on Suuren datan tiedonkäsittelyn johtaja Vodafonella.

o   Andrés Torrubia: Kansainvälisesti tunnettu insinööri, joka on saanut Fellowship-palkinnon Eisenhower -säätiöltä. Torrubia sai neljännen sijan Udacityn järjestämässä kansainvälisessä tekoälykilpailussa, joka keskittyi autonomisiin autoihin.

o   Javier García: Alicanten yliopiston professori, joka on saanut parhaan espanjalaisen innovaattorin palkinnon Massachusetts Institute of Technologysta (MIT). Hän on yksi Euroopan johtavista nanoteknologiatutkijoista sekä maailmantalousforumin yhteistyökumppani Davosissa.

o   Eduardo Manchón: Manchón on chat-bottien asiantuntija sekä yksi Panoramion (ensimmäinen Googlen ostama eurooppalainen startup-yritys) perustajista.

o   Andrés Pedreño: AlicanTECin perustaja, Alicanten yliopiston entinen rehtori ja tekoälyn observatorion sekä internetin talousanalyysin ja kehittämisen (ADEI) johtaja, hän on myös tekoäly raportin kirjoittaja.

–          Matkustamisen helppous: Yllätyin positiivisesti kuinka helppoa on matkustaa  Alicanten ja Helsingin välillä, koska Norwegian ja Finnair tarjoavat useita suoria lentoja viikottain. Tämän avulla voin matkustaa kotimaahani nopeammin ja helpommin kuin muualta Espanjasta. Myös tästä syystä Alicante on houkutteleva sijainti suomalaisille yrityksille, sillä matkustaminen sinne on helppoa.

Näistä syistä, ja muista, joita varmasti unohdin, Alicante on ihanteellinen sijainti suomalaisille firmojen perustamiseen.